Biografi

Janne Schaffer

Uppväxten

Jag föddes i Stockholm den 24 september 1945, alldeles efter krigsslutet. Jag hör till den illustra skaran ”urstockholmare”, det vill säga stockholmare i tredje generationen. Min mamma var utbildad pianolärare och min pappa spelade fiol, båda med examen från Musikaliska Akademien i Stockholm.

Jag växte upp i Bromma, närmare bestämt Blackeberg, där jag också gick i skola. Efter ett par tafatta och misslyckade pianolektioner för min mamma så kom jag igång med musiken genom att jag, 12 år gammal, byggde en akustisk gitarr i träslöjden i Blackebergs läroverk under magister Åke Nilssons ledning.

Första bandet

Jag började spela med några lokala band och kom i kontakt med en annan Blackebergare, Ted Åström. Vi bildade bandet “Ted and the Caracas” efter känd ”Cliff Richard and the Shadows”-modell men hur det kom sig så fick jag sparken och gick vidare med band som “Poptwins and the Twinpops” och “Chicks and Noisemen”. Ett tag lämnade jag skolarbetet, men efter några tröstlösa turnéer med dansbandsliknande orkestrar gick jag tillbaka till skolan och kom med i bandet “Sleepstones”, dit även Ted Åström anslöt sig. Sleepstones var förband till Cliff Richard på Chinateatern i Stockholm och Pink Floyd på Gyllene Cirkeln på Sveavägen.

Vi hade några enstaka hits på listorna, men blev aldrig riktigt stora och det berodde kanske främst på att vi satte musiken i första rummet och brydde oss inte så mycket om ”idoleriet” runt omkring. 1966 bytte vi namn till “Attraction”, efter en dispyt med vår manager. Samtidigt började jag studera på universitetet till en fil.kand. Efter ett tag tröttnade jag på “Sleepstones” och efterträdde Jojje Wadenius i gruppen “Grapes of Wrath” som bland andra turnerade med Gunnar Wiklund.

I samma grupp spelade Ola Brunkert som jag kom att kampera med ett antal år framåt. Tillsammans med Björn Stolt bildade vi gruppen “OPUS III”, som spelade med bland andra Björn Skifs. Min medverkan på Björn Skifs första soloskiva ”Both sides now” 1970 blev starten på min musikaliska yrkeskarriär.

Foto: Larsåke Thuresson

ABBA, Bob Marley, Cornelis, Ted Gärdestad

Nu fick jag chansen att träffa och spela med en mängd olika artister och musiker. 1971 spelade jag in musiken till filmen ”Vill så gärna tro” tillsammans med Johnny Nash och en rad andra musiker. Där mötte jag också Bob Marley som hade anlitats som låtskrivare. Samma år medverkade jag på Ted Gärdestads första platta ”Undringar”, som producerades av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Detta blev också upprinnelsen till att Björn och Benny skapade gruppen ABBA och spelade in första låten ”People Need Love”. Jag medverkade på ett 50-tal av ABBAs cirka 100 inspelade låtar.

Jag var också med på fyra av Cornelis Vreeswijks skivor, Barbro Hörbergs skivor, jag klev in i Radiojazzgruppen med Carla Bley och gjorde inspelningar med Art Farmer och Tony Williams. Jag var även med på en konsert med Dizzy Gillespie. Jag arbetade mycket med orkesterledaren Lasse Samuelsson på skiva och på TV, vilket ledde till en plats i husbandet i TV-programmet ”Oppopoppa”. Dit kom gäster som Neil Sedaka, Todd Rundgren, Georgie Fame och många fler. Tillsammans med Lasse Samuelsson var jag med vid Gröna Lunds 100-årsjubileum, då Tina Turner var gästartist.

Björn J:son Lindh med en av sina flöjter

Första soloplattan och Björn J:son Lindh

1973 spelade jag in min första soloplatta ”Janne Schaffer” på Lasse Samuelssons bolag “FourLeaf” och till min stora överraskning kom den att toppa alla listor i sex veckor. Den kom även ut i Storbitannien under namnet “The Chinese”. Den var inte speciellt kommersiell utan innehöll musik som jag samlat på mig under åren. Jag skrev helt enkelt musik som jag själv saknade i radioutbudet, och så gör jag fortfarande.

Vid den här tiden mötte jag i studiosvängen den mycket begåvade Björn J:son Lindh som blev min gode vän och musikkollega i över 40 år. Vi bildade gruppen “Hörselmat”, där även Ola Brunkert ingick under en period.

World Wide Release

Året därpå kom min andra skiva ”Janne Schaffer Andra LP”, som också gick hyfsat. Tyvärr gick mitt skivbolag i konkurs så jag gick över till CBS och spelade där in skivan ”Katharsis” 1975. Den presenterades för högste bossen i USA och ledde till en så kallad World Wide Release.

Jag fick en väldigt fin recension i den amerikanska tidskriften Rolling Stone, vilket ledde till att jag fick medverka på en stor konsert i Montreux, tillsammans med CBS All Stars: Dexter Gordon, Bob James, Stan Getz, Maynard Ferguson, George Duke och Billy Cobham; mina idoler! Konserten resulterade i två dubbelalbum som gavs ut i hela världen.

Foto: Torbjörn Calvero

Gitarrundervisning, TOTO och Waterloo

Under samma tid i Sverige arbetade jag fram en plan för undervisning för elgitarr på musikhögskolan under ledning av Rolf Sandberg. Jag arbetade tillsammans med Rune Gustavsson, Arne Löthman och Ulf G. Åslund.

Framgången i Montreux ledde till att jag fick spela in en skiva under producenten Bruce Botnick, som jobbat med alla “The Doors” inspelningar. Skivan spelades in i Los Angeles och jag hade turen att få med flera av medlemmarna i gruppen TOTO som musiker; Jeff, Mike, Steve och deras pappa Joe Porcaro. Skivan döpte jag till EARMEAL, som en hyllning till mina svenska musikkamrater, och den släpptes över hela världen.

1974 spelade ABBA in Waterloo. Låten vann den svenska melodifestivalen och vann sedan även i Brighton. Jag medverkade både som musiker på plattan och i festivalorkestern.

1976 skrev jag signaturmelodin till barnprogrammet ”Trazan och Banarne”.

1978 kom filmen ”Repmånad” där jag bidrog med musiken.

1979 gjorde jag min sista skiva för CBS (numera SONY), ”Presens”. Året därpå spelade jag med på Björn J:son Lindhs skiva “Våta vingar”, i solot på “Brusa Högre Lilla Å” och detta kom att ha stor betydelse för vårt fortsatta samarbete.

Lasse Åberg, Classe Möllberg och Janne Schaffer i Electric Banana Band

Electric Banana Band

1982 spelade jag in “Blå Passager Och Röda Vågor” på ett litet amerikansk skivbolag, samtidigt som vi flitigt turnerade i Tyskland, Schweiz, Danmark, Sverige och Norge. Vi gjorde även en konsert på Village Gate i New York.

Ungefär samtidigt fortsatte föddes gruppen “Electric Banana Band” utifrån ett tidigare samarbeta mellan mig och Lasse Åberg. Mitt uppdrag var att skriva musik till Lasses texter samt att agera den gitarrspelande Zebran på scenen. Övriga medlemmar i bandet var Klasse Möllberg som Banarne, samt dåvarande medlemmar i “Hörselmat” (förutom J:son) det vill säga Per Lindvall, Tommy Cassemar och Peter Ljung. Kända slagdängor är “Banankontakt”, “Olyckans sång”, “Zwampen” och många andra.

Eget skivbolag och egen lärobok

1985 bröt jag med mitt amerikanska bolag och startade mitt eget skiv- och produktionsbolag: ”EARMEAL”. Första produktionen ”Traffic” kom och samma år fick jag uppdraget att skriva musik till Barbro Lindgrens nyskrivna text till ”Trollkarlen Från Oz”. Uppsättning görs på Dramaten i Palle Granditskys regi. Samma år producerade jag Monica Törnells skiva ”Big Mama”. Följande år producerade jag skivan ”De tolv årstiderna” med Leif Strand.

1987 gjorde vi en turné med Gävleborgs Symfoniorkester som blev mycket framgångsrik och resulterade i CD:n “Hörselmat“ samt ett egenproducerat TV-program, allt inspelat live. I juli samma år fick jag äran att kompa Astrid Lindgren i SVT när hon sjunger Idas sommarvisa. En stor dag i min karriär. 

1988 gav jag, tillsammans med min förebild Rune Gustavsson, ut en nybörjarskola för gitarrister, “Spela Gitarr”, där vi delar med oss av våra egenhändigt inhämtade kunskaper på området. Vi fick stor uppskattning på vårt verk och gjorde en kort men intensiv föreläsning om boken på Musikhögskolan.

Andreas Vollenweider, konserter och fler plattor

Året därpå medverkade jag på den schweiziske harpspelaren Andreas Vollenweiders CD ”Dancing with the Lion” och spelade även in den egna CD:n “Electric Graffiti” som fick en Grammis 1989 som bästa instrumentalskiva.

Samma år gjorde vi också några spektakulära julkonserter i Globen för Landstingets räkning tillsammans med Leif Strand, Bo Westman och Nacka Sångensemble, för tillsammans cirka 27 000 personer. Detta ledde till julskivan ”Julglöd” som fick fina recensioner.

Näst soloalbum: ”Ögonblick” kom 1992 och året efter kom första samlingsalbumet ”Mellan Sol Och Måne” med en nyinspelad låt – en jojk efter Nils-Aslak Valkeapää: “Till vinden”. 1993 gick VM på skidor i Falun och jag fick hedersuppdraget att skriva signaturen ”Powerplay”.

1994 hade nöjet att producera Ted Gärdestads comeback-album ”Äntligen på väg”. Samarbetet med Ted startade vid hans första skiva 1971 och fortsatte ända till Teds bortgång 1997. Jag spelade på 90 procent av Teds låtar samt producerade även låten ”Satellit”.

Året efter gjorde jag en vinterturné i Norrland som inspirerade mig att spela in skivan ”Av Ren Lust” med bland andra den utmärkte sångaren Stefan Gunnarsson från Boden. Jag skrev även texter till några av låtarna.

Sommaren 1995 fick jag äran att ingå i JustD:s kompband, som tack för alla deras samplingar av mina låtar genom åren. Framträdandet skedde under stort jubel på Lollipopfestivalen i Stockholm. Jag medverkade också, tillsammans med Lasse Åberg, på barnskivan ”Till Alla Barn” nummer 3, som gavs ut av Svenska Rikskonserter.
1996 Släppte jag två samlingsalbum: “Lugna Låtar 80-95” och “Tunga Låtar 73-96” samt turnerade runt Sverige med Björn J:son Lindh.

Ny Banankontakt

1997 kom jag på den lysande idén att samla ihop gamla gruppen “Hörselmat” och göra en spelning på Hultsfredsfestivalen. Jag fick nobben erbjöds istället en återkomst med Electric Banana Band. Efter en kort överläggning med Lasse ”Trazan” Åberg accepterade vi att återupplivas och den 14 juni gjorde vi en bejublad konsert inför 26 000 ivrigt vinkande och sjungande människor.

Året efter fick Electric Banan Band ett erbjudande om en turné i anslutning till Volkswagens återlansering av ”Bubblan”. Villkoret från Zebran (det är alltså jag) var att vi gjorde en nygammal CD. CD:n fick namnet ”Electric Banana Tajm” och sålde dubbelplatina, idag cirka 190 000 exemplar. I samband med detta skapade Lasse och jag låten ”Min Piraya Maja”.

Electric Banana Band gjorde ett tiotal spelningar runt om i Sverige för fullsatta hus, från 5 000 till 25 000 personer, bland annat fyllde vi Globen två gånger samma dag och fick en Grammis för bästa barnproduktion.

Vidare fick jag det så kallade Hagströmpriset, som förutom Polarpriset är det enda icke klassiska priset som Musikaliska Akademien delar ut. Priset var, förutom äran, 75 000 kronor.

Under hösten gjorde J:son och jag en konsert med Gävleborgs Symfoniorkester och jag fick uppdraget att skriva musiken till Lasse Åbergs film “Hälsoresan”.

År 2000 släppte Electric Banana Band ”Man Måste Bry Sig Om Hur Ungarna Mår”, till förmån för Radiohjälpens kampanj ”Världens Barn”. Vidare släpptes CD:n ”Den Hela Människan” – en meditativ skiva med en glimt i örat – med musik av mig och J:son från filmen ”Hälsoresan”. Startade även min egen grupp ”Janne Schaffer Electric Banana Band” som spelade musik från de ”Lugna” och ”Tunga”-skivorna plus några Electric Banana Band-låtar, som till exempel ”Min Piraya Maja”.

2004 släppte jag albumet “Överblick” och 2005 fick jag “Illis Quorum”, en kunglig medalj som sedan 1974 har delats ut av regeringen.

2006 sattes den hyllade musikalen “Banankontakt” upp på Malmöoperan, skriven av mig och Lasse Åberg. Electric Banana Band medverkade i Melodifestivalen med låten ”Kameleont”. 2011 skrev jag musiken till filmen “The Stig-Helmer Story”, med Lasse Åberg i huvudrollen.

Öl, biografi och Janne Schaffer Music Story

2010 fick jag S:t Eriksmedaljen, ”för förtjänta Stockholmare” och 2011 skrev jag musiken till filmen ”Stig-Helmer Story”.

2012 kom min kritikerrosade självbiografi ”Mitt Liv Som Schaffer” ut och samma år visade SVT en dokumentär om mitt liv. 2013 producerade Riksteatern föreställningen ”Janne Schaffer Music Story”.

2015 gav Electric Banana Band ut sångboken “Zingalongtajm” och samma år hedrades jag med en egen ölsort, ”Janne Schuffle”, en ljus lager från Bryggverket. Den fick bra recensioner och ett första pris för bästa lager på öltävlingen ”Nolia Beer” 2016. Namnet kommer från en felhörning av ”Janne Schaffer”. Min royalty för de öl som säljs går oavkortat till stipendiefonden för musikern och kompositören Björn J:son Lindh. Ölen finns att beställa på Systembolaget.

Den 13 september 2016 fick jag det hedrande uppdraget att spela vid Riksdagens högtidliga öppnande, tillsammans med Peter Ljung.

2017 släppte skivbolaget BGO tre av mina äldre skivor i Europa. Samma år gick en film med Electric Banana Band och Eskilstuna symfoniorkester supp på biografer över hela Sverige. 2017 och 2018 gjorde jag två turnéer med i första hand Ted och Kenneth Gärdestads låtar. Jag hade med mig fantastiska musikanter och artister och vi fick väldigt fina recensioner.

2018 samplades min låt ”No registration” av Christina Aguilera. Hon använde den till en ny låt ”Sick of Sitting” som gick upp på Billboardlistan. I april deltog jag i minneskonserten Ebbas Änglar – till minne av Ebba Åkerlund som omkom vid terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017. I maj turnerade jag, som en av ABBA:s originalgitarrister, med hyllningsshowen “Abbamania” i Tyskland, Österrike och Schweiz.

50 år på scenen med förhinder och dokumentärfilm

2019 hade den norska dokumentärfilmen ”Gnisten” Sverigepremiär i samband med min konsert ”My Music Story” på Nalen. Den norske regissören Jarle Eskedals mycket personliga dokumentär handlar om min platta “Earmeal” från 1978 och hur albumet kom till – från att jag tackade nej till världsturné med ABBA till studioinspelning i Hollywood med bröderna Porcaro, som samtidigt bildade TOTO. Även det här året reste jag i Tyskland, Österrike och Schweiz med hyllningskonserten ”Abbamania – The Show Gold Tour”.

Jag fortsatte att engagera mig i Ebbas Änglar och deltog i den årliga konserten för att hedra terrordådets offer. 2019 skulle Björn J:son Lindh ha fyllt 75 år och jag gav därför minneskonserter i Arvika, Nora och Västerås. Electric Banana Band gav tre bejublade och välbesökta konserter.

2020 planerade jag att fira 75 år på jorden och 50 år på scenen men tyvärr kom pandemin i vägen och grusade alla planer. Den stora jubileumskonserten “My Music Story” på Södra Teatern i Stockholm fick ställas in och även större delen av konserterna i den planerade Sverigeturnén. Efter en skakig och osäker vår öppnade Folkhälsomyndigheten för konserter utomhus med begränsat antal besökare. Jag delade upp några av mina fullbokade konserter på flera små och deltog även i en del live-streamade spelningar. På det viset kunde jag fortsätta att möta min publik och göra det jag älskar allra mest, även i en osäker tid. Jag är oerhört tacksam för det!

2021 blev jag inbjuden att vara en av årets Sommarvärdar i P1. När jag skulle välja musik till mitt sommarprat insåg jag att all den musik jag ville ha med inte skulle få plats i radioprogrammet. Jag beslutade mig för att ge ut albumet ”Summer Night Music”, en illustration av mitt yrkesliv som musiker och en hyllning till några av de fantastiska människor som jag har haft förmånen att arbeta ihop med. Sommarprogrammet sändes 14 juni och blev både uppskattat och omtalat.

Foto: Daniel Bäckström

Nystart av livemusiken och en välfylld turnéplan

I oktober 2021 kunde jag äntligen bjuda in till min jubileumskonsert ”My Music Story” på Södra Teatern i Stockholm. Under hösten och vintern turnerade familjemusikalen ”Trazan och Banarne” i Sverige, med text och musik av mig och Lasse Åberg. Electric Banana Band gjorde ett par välbesökta konserter, bland annat spelade vi på Världarvsjazzen. Min bok ”Mitt liv som Schaffer” gavs ut som ljudbok.

År 2022 fick vi starta om livemusiken på allvar. Jag hade ett digert program som sträckte sig över hela året och som dels bestod av uppskjutna delar av min jubileumsturné från 2020 och dels av nya spelningar. Det här var också ett år då Ted Gärdestad och ABBA var särskilt aktuella. Teds första skiva Undringar, där jag hade en viktig roll, kom ut 1972. Samma år var jag med och spelade in ABBA:s allra första låt ’People Need Love’ och inför premiären av ABBA:s stora konsert i London medverkade jag i programmet ‘The Missing 40 Years’ på brittiska Channel 5.

Konsertsommaren 2022 blev en stor succé med publikrekord i folkparker, nationaldagskonsert, gästspel hos Tove Styrke på Gröna Lund, uppskattade framträdanden med Electric Banana Band och mycket mer. Särskilt minnesvärda ögonblick var när jag spelade med Mando Diao på Waterfront i april och när jag och resten av Electric Banana Band invigde lekparken Banankontakt vid Åbergs Museum i september. Jag är också väldigt stolt över min medverkan i podden “Hemma hos Strage” i augusti.

Hösten 2022 bildade jag, tillsammans med Christopher Wollter och Jacob Hirdwall, trion The Night Agent, en modern konstinstallation bestående av en skådespelare, en dramaturg och en musiker.
Vår första platta heter “Stars Above Us” och den fick fina recensioner, speciellt utomlands.

Fakta

Sammanlagt har Janne Schaffer medverkat på cirka 5000 titlar varav mellan 300 och 400 är egna produktioner. Han har spelat in 27 egna skivor och fyra studioalbum, samt sex samlingsalbum med Electric Banana Band. Han har även skrivit musiken till fem filmer och en teaterföreställning.

Janne Schaffer var med och grundade Ted Gärdestad Minnesfond 1999, tillsammans med Kenneth Gärdestad och Richard Arvidsson. Schaffer är även engagerad i Albin Hagströms Minnesfond vid Kungliga Musikaliska Akademien och han medverkade när J:son-stipendiet grundades 2013. Alla dessa stipendier delas ut till unga musiker.

Vidare är han miljömentor för organisationen ”Artister för Miljön” och tillsammans med Lasse Åberg, ambassadör för Sveriges Ekologiska Lantbrukare.

Några samarbetspartners genom åren:

Barbro Hörberg, Cornelis Vreeswijk, Tomas Ledin, Mikael Nyqvist, Johannes Brost, Eva Fröling, Pernilla August, Dizzy Gillespie, Art Farmer, Carla Bley, Michael och Randy Brecker (Brecker Brothers), Phil Collins, Tina Turner, Neil Sedaka, Todd Rundgren, Robert Broberg, Andreas Vollenweider, Marcus Wargh, Freddie Wadling, Helen Sjöholm, Rune Gustafsson, Putte Wickman, Arne Domnérus, Mange Schmidt, Latin Kings, Jeff, Mike, Steve och Joe Porcaro, Barbro Lindgren, Monika Törnell, Leif Strand, Lasse Samuelsson, Dexter Gordon, Bob James, Stan Getz, Maynard Ferguson, George Duke, Billy Cobham, Lee Hazlewood, Olle Adolphson och Sven Bertil Taube, Art Farmer och Tony Williams. Schaffer har även blivit samplad av KRS-One och The Lady of Rage och Christina Aguilera.

Janne Schaffer arbetar idag som: Solist – kompositör – föredragshållare – skivproducent– arrangör.

The Early Years

In 1945, on September 24, Jan Erik Tage Schaffer was born. He grew up in Blackeberg, Stockholm.

In 1957, he built his first acoustic guitar at Blackeberg’s secundary school, under the guidance of his teacher Åke Nilsson.

The First Band

During the 60s, Janne Schaffer played with several orchestras. The most famous band was Sleepstones, which was a few times on Sweden’s top charts. The Sleepstones opened for Cliff Richard at Chinateatern in Stockholm and Pink Floyd at the Gyllene Cirkeln on Sveavägen.

In 1970 Janne Schaffer started his real career as a studio musician with the recording of Björn Skifs’ first solo album “Both Sides Now

Playing With ABBA

In 1971 Schaffer recorded the music for the film “Want so much to believe“, together with Johnny Nash and a number of other musicians, He also met Bob Marley, who had been hired as a songwriter. The same year, Schaffer appeared on the LP “Undringar”, Ted Gärdestad’s first record, which was produced by Björn Ulvaeus and Benny Andersson. This was also the origin of Björn and Benny creating the group ABBA and recording their first songPeople Need Love”. Janne Schaffer appeared on about 50 of ABBA’s approximately 100 recorded songs. The collaboration with Ted continued until his death and Schaffer played on 90 percent of Ted’s songs and also produced the song ”Satellit” and Ted’s last album “Äntligen på väg”.

In 1972 Janne Schaffer met Björn J:son Lindh and appeared on Björn’s second album “Cous Cous.”.

Debutplattan 'Janne Schaffer' från 1973

Debut Album Tops the Charts

In 1973, Janne Schaffer and Björn J:son Lind started the groupHörselmat“. The same year he released his first solo record, called “Janne Schaffer”. It topped all the charts and was ahead of both ABBA and Ted’s records, on which JS had appeared as a studio musician.

In 1974 ABBA recorded Waterloo. The song won the Eurovision Song Contest in Brighton and Janne Schaffer participated both as a musician on the record and in the festival orchestra.

In 1975, Janne Schaffer released his third record, “Katharsis”. It was also released in the US. Here it received glowing reviews in the magazine “Rolling Stone”.

In 1976, Schaffer wrote the signature for the popular children’s program “Trazan och Banarne“.

CBS Jazz All Stars and a Hollywood Production

In 1977 Janne Schaffer played in Montreux with the CBS Jazz All Stars – Dexter Gordon, Bob James, Stan Getz, Maynard Ferguson, George Duke, Billy Cobham. In the same year, he recorded his fourth album, “Earmeal” in Hollywood. Musicians on that record, apart from Björn J:son Lindh, were the Porcaro brothers from the group TOTO.

In 1980 Electric Banana Band was started by Janne Schaffer, Lasse Åberg and Klasse Möllberg.

The same year Schaffer played on Björn J:son Lindh’s record “Vita Vingar”, which includes the song “Brusa högre lilla å”.

In 1985, the own record labelEarmealwas started and the record “Trafficcame into the world. Schaffer wrote music for the musical “The Wizard of Oz”. The performance was staged at Dramaten under the direction of Palle Granditsky.

In 1987, Björn J:son Lindh and Janne Schaffer recorded an album with the Gävleborg Symphony Orchestra.

In 1989 Janne Schaffer received a Swedish Grammy for the album “Electric Graffiti”.

In 1994 Janne Schaffer produced Ted Gärdestad’s last album, “Äntligen på väg“.

Electric Banana Band makes a celebrated comeback (bild 5 i svenska biografin)

In 1998, Lasse Åberg and Janne Schaffer composed the now classic song “Maja Piraya Maja“.

In 2000, the Electric Banana Band filled the Globe twice on the same day and received a Swedish Grammy for Best Children’s Production.

The Swedish government awarded Illis Quorum to Janne Schaffer in 2005.

In 2006 Electric Banana Band’s musical “Banankontakt” premiered at the Malmö Opera. The same year, the band participated in the Swedish Song Contest with the song “Kameleont”.

In 2010, Janne Schaffer received the St. Erik’s Medal – for meritorious Stockholmers.

The critically acclaimed biography “My life as Schaffer” was released in 2012. In the same year, The Swedish Television aired a documentary about Janne Schaffer’s life.

In 2013, ”Janne Schaffer music story toured throughout Sweden. The performance was produced under the direction of the Riksteatern.

In 2015, Electric Banana Band published the songbookZingalong time” and another documentary was broadcast on Swedish Television.

In 2015 I was presented with my own beer, “Janne Schuffle“, brewed by Bryggverket AB

On 13 September 2016, Janne Schaffer and Peter Ljung played at the ceremonial opening of the Swedish Parliament.

In 2017, three of Janne Schaffers previous records were released in Europe by the record company BGO.

ABBA-tour, Christina Aguilera and celebration 50 years on stage

In 2018, Janne Schaffers song “No registrationwas sampled by Christina Aguilera. She used it for the new song “Sick of Sittingwhich went up on the Billboard charts. In May Schaffer toured, as one of ABBA’s original guitarists, with the tribute show “Abbamania” in Germany, Austria and Switzerland.

In 2019, the Norwegian documentary film “Gnisten” had its Swedish premiere along with Janne Schaffers concert “My Music Story” at Nalen. The Norwegian director Jarle Eskedal’s very personal documentary is about the record “Earmeal” from 1978 and how the album came about. Also this year Schaffer traveled in Germany, Austria and Switzerland with the tribute concertAbbamania – The Show Gold Tour”.

In 2020 Janne Schaffer planned to celebrate 75 years on earth and 50 years on stage, but unfortunately the pandemic got in the way and crushed all plans. The big anniversary concert “My Music Story” at Södra Teatern in Stockholm had to be canceled and also most of the concerts in the planned Sweden tour. After a shaky and uncertain spring, the Public Health Authority opened outdoor concerts with a limited number of visitors. Schaffer split some of his fully booked concerts into several smaller ones and also attended some live-streamed gigs.

In 2021, Schaffer decided to release the album “Summer Night Music”, an illustration of his professional life as a musician and a tribute to some of the amazing people he had the privilege of working with.

In October, Janne Schaffer was finally able to invite to his anniversary concert “My Music Story” at Södra Teatern in Stockholm. During the autumn and winter, the family musical “Trazan and Banarnetoured in Sweden, with text and music by JanneSchaffeer and Lasse Åberg. The Electric Banana Band did a couple of well-attended concerts.

2022 was a content-rich year with programs that spanned the entire year and which partly consisted of postponed parts of the anniversary tour from 2020 and partly of new gigs. This was also a year when Ted Gärdestad and ABBA were particularly relevant. Ted’s first record Undringar, in which Schaffer had an important role, came out in 1972. In the same year he helped record ABBA’s very first songPeople Need Love’ and before the premiere of ABBA’s big concert in London Schaffer appeared in the program ‘The Missing 40 Years‘ on UK Channel 5.

The concert year of 2022 was a great success with audience records everywhere, National Day concert, guest performances, appreciated performances with the Electric Banana Band and much more.

Facts

In total, Janne Schaffer has appeared on approximately 5,000 titles, of which between 300 and 400 are his own productions. He has recorded 27 solo records and four studio albums, as well as six compilation albums with the Electric Banana Band. He has also written the music for five movies and one theater play.

Janne Schaffer co-founded the Ted Gärdestad Memorial Fund in 1999, together with Kenneth Gärdestad and Richard Arvidsson. Schaffer is also involved in the Albin Hagström Memorial Fund at the Royal Academy of Music and he participated when the J:son scholarship was founded in 2013. All these scholarships are awarded to young musicians.

Furthermore, he is an environmental mentor for the organization “Artists for the Environment” and together with Lasse Åberg, ambassador for Sweden’s Organic Farmers.

Some cooperation partners over the years:

Barbro Hörberg, Cornelis Vreeswijk, Tomas Ledin, Mikael Nyqvist, Johannes Brost, Eva Fröling, Pernilla August, Dizzy Gillespie, Art Farmer, Carla Bley, Michael och Randy Brecker (Brecker Brothers), Phil Collins, Tina Turner, Neil Sedaka, Todd Rundgren, Robert Broberg, Andreas Vollenweider, Marcus Wargh, Freddie Wadling, Helen Sjöholm, Rune Gustafsson, Putte Wickman,
Arne Domnérus, Mange Schmidt, Latin Kings, Jeff, Mike, Steve och Joe Porcaro, Barbro Lindgren, Monika Törnell, Leif Strand, Lasse Samuelsson, Dexter Gordon, Bob James, Stan Getz, Maynard Ferguson, George Duke, Billy Cobham, Lee Hazlewood, Olle Adolphson och Sven Bertil Taube, Art Farmer och Tony Williams. Schaffer har även blivit samplad av KRS-One och The Lady of Rage och Christina Aguilera.

Today Janne Schaffer works as: Soloist – composer – speaker – record producer – arranger.