Janne Schaffer med gitarr

Janne Schaffer – artisten som aldrig är stilla

My Music Story, Abbamania och Electric Banana Band är huvudingredienserna under 2024 men när det gäller Janne Schaffer finns det alltid plats för överraskningar och specialframträdanden.

Janne Schaffer har turnerat land och rike runt med sin egen konsertföreställning ”My Music Story” och framfört den för utsålda hus sedan 2019 – i år är redan över tjugo spelningar bokade. Här får publiken följa en musiker som inte bara har hjälpt ABBA och Ted Gärdestad att skapa historia; han har också mött Bob Marley, spelat ihop med musikerna i Toto, gett ut fjorton soloalbum och 2018 samplade Christina Aguilera en av hans låtar på sin låt ”Sick of sittin”. Men Janne vilar inte på några lagrar – det är ständigt nya spelningar i olika konstellationer.

– Det är många som kommer tillbaka till ”My Music Story” år efter år. Jag uppdaterar hela tiden innehållet. Årets version är så gott som helt ny om man jämför med 2019. I år har jag också helt nya musiker med mig, säger Janne Schaffer.

Abbamania och Electric Banana Band

Ett axplock ur Jannes kalender: Under våren medverkar han på tretton konserter i Tyskland under Abbamanias europaturné – världen största ABBA-tributeshow och under våren och sommaren uppträder han med Electric Banana Band som Zebran.

Gitarrlegendar och ikon – förebild för många unga musiker

2020 firade gitarrlegendaren Janne Schaffer 75 år på jorden och 50 år som yrkesmusiker. Förra året var det 50 år sen han släppte sin första soloplatta som blev hans stora genombrott; den toppade försäljningslistan och sålde snabbt guld. I april är det 50 år sen han spelade med ABBA när de vann Melodifestivalen med ”Waterloo”.

Janne Schaffers tekniska skicklighet och kreativitet som gitarrist har gjort honom respekterad både nationellt och internationellt – han uppvaktas ständigt av internationella radio- och TV-kanaler. Han har även varit en förebild och mentor för många unga musiker i Sverige och har bland annat gästat Mando Diao, Tove Styrke och Latin Kings:

– Jag tycker det är så otroligt roligt att jag har en publik i alla åldrar. Det är en riktig energikick när unga människor och musiker upptäcker min musik. I höstas skrev jag exempelvis ”Back to Back” tillsammans med elektrodansduon ManyFew, låten placerade sig som femma på brittiska danslistan, berättar Janne Schaffer.

Jubileumsbok och dokumentär

Förra året i samband med att den självbetitlade debutplattan gavs ut på vinyl i en remastrad version kom även jubileumsboken ”Historien om ett album” av Ola Stensson där historien om succéalbumets bakgrund berättas, hur det producerades, vad som hände efteråt och om den succé det blev. Varje låt har här fått sin egen berättelse.

2019 var det premiär för norske regissören Jarle Eskedals mycket personliga dokumentär om Janne Schaffer grundad i Eskedals fascination av Schaffers fjärde album ”Earmeal” med musikerna från Toto som kom ut 1978 och Eskedals möte med sin musikaliske hjälte.

Samtliga konserter och andra framträdanden finns här: Turnéplan

Foto: Tallee Savage