Pressrelease 2019

Pressmeddelande 1 april 2019

Janne Schaffers 2019:

En musikhistoria utan slut


Gitarrvirtuosen Janne Schaffer har nyligen landat i Sverige efter den bejublade hyllningsturnén ABBAMANIA som rest mellan fullsatta arenor i Europa de senaste veckorna. Men han kommer inte hem för att vila, tvärtom. Bara några dagar efter hemkomsten drar han igång årets upplaga av Janne Schaffer Music Story. Året kommer dessutom att rymma bland annat minneskonserten Ebbas Änglar och flera konserter för att hylla vännen och kompositören Björn J:son Lindh.


Schaffer rivstartade alltså 2019 med att delta i hyllningsturnén ABBAMANIA the Show Gold Tour, i rollen som en av ABBA:s originalmusiker. Den stora ensemblen med deltagare från flera länder spelade i Tyskland, Österrike och Schweiz med i snitt 3 000 åskådare på varje konsert.

– Det är lite svårt att ta in hur älskade ABBA:s låtar fortfarande är och jag är förstås väldigt stolt över att jag var med och skapade den här låtskatten, säger Janne Schaffersom spelade på runt hälften av ABBA:s låtar när de spelades in i studion.

Janne Schaffer Music Story
Janne Schaffers musikaliska resa spänner över i stort sett hela den moderna svenska musikhistorien. I hjärtat av hans skapande finns två övertygelser: Varje människas uppdrag att värna om miljön och musikens läkande kraft. Det starka miljöengagemanget kommer kanske framför allt till uttryck i arbetet med kultbandet Electric Banana Band. Hur musiken kan fungera som tröst och hjälp till läkning fick han bland annat se när han slutförde produktionen av Ted Gärdestads sista platta och fick samarbeta med en vän som drabbats av psykisk ohälsa. Men i Janne Schaffer Music Story får publiken följa en musiker som inte bara har hjälpt ABBA och Ted Gärdestad att skapa historia. Han har också mött Bob Marley, spelat ihop med musikerna i Toto, gett ut 14 soloalbum och 2018 samplade Christina Aguileras en av hans låtar på sin låt Sick of sittin’.

Film om Schaffers 70-tal
Dokumentärfilmen Gnisten – Janne Schaffer visar hur plattan Earmeal kom till. Det var vid den här inspelningen i Los Angeles 1977 som Schaffer mötte och arbetade tillsammans med musikerna i familjen Porcaro, ungefär vid samma tid som de bildade bandet Toto. Filmen Gnisten kommer att visas i samband med en föreställning av A Music Story i Norge i slutet av mars samt vid konserten på Nalen i Stockholm den 29 september.

Ebbas Änglar – minneskonsert för Ebba Åkerlund
På årsdagen av terrordådet på Drottninggatan i Stockholm kommer Janne Schaffer att delta i minneskonserten Saknad, kärlek & hopp som arrangearas av Ebbas Änglar. Ebba Åkerlund, som omkom i attacken, hade vid ett tillfälle hört Janne Schaffer spela låtar av Ted Gärdestad och blivit väldigt berörd.

– När jag hörde det så var det självklart för mig att ställa upp, först i minneskonserten förra året och nu i år igen. Det här är en manifestation mot våld och terror som är oerhört viktig för vårt samhälle, berättar Janne Schaffer.

Hyllning till en saknad vän
Kompositören och musikern Björn J:son Lindh och Janne Schaffer arbetade tillsammans i över 40 år och de var nära vänner. Björn J:son Lindh gick bort 2013 och i år skulle han ha fyllt 75 år. Med anledning av det ger Janne Schaffer tre konserter där han särskilt hyllar J:son Lindh och hans musik. Två konserter ges i Arvika och Nora i augusti och en i Västerås den 26 oktober, tillsammans med Västerås Sinfonietta.

– Den konserten gör vi dagen efter Björns födelsedag så det kommer att bli både känslosamt och högtidligt, säger Schaffer.

Djungelrock och jultoner
Electric Banana Band spelar under 2019 i Halmstad, Tranås och på ytterligare en ort som bestäms efter att tävlingen ”Håll Sverige rent” avgjorts. Året avslutas på vanligt vis med Janne Schaffers årliga julkonsert i Gustaf Vasa kyrka.

*Janne Schaffer – Foto Per Åke Tessem

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå