En vacker och tårdrypande musikhistorisk resa

JÖNKÖPING Jönköpings-Postens recensent Helena Sandberg var på "Janne Schaffer möter Ted Gärdestad" och såg en fin och lärorik upplevelse som förhöjdes av Janne Schaffer själv.

På scenen står Janne Schaffer som var med och skapade 69 av nära vännen och kollegan Ted Gärdestads 91 låtar. Med sig har han flerfaldigt grammisnominerade singer-songwritern Pernilla Andersson, Johan Boding (veteranen i hyllningskonsert-sammanhang), Rockbjörnsvinnaren Moa Lignell och kapellmästare Peter Ljung med de bästa musiker som går att hitta i vårt avlånga land.

Konsert

Titel: Janne Schaffer möter Ted Gärdestad

Medverkande: Janne Schaffer, Pernilla Andersson, Johan Boding, Moa Lignell och Peter Ljung

Tid: två och en halv timme.

Plats: Jönköpings Konserthus

Betyg: Fyra stickor

Evenemanget är upplagt som ett två timmars berättande radioreportage där vi får följa med artisten Ted igenom hela karriären från början till slut, genom uppgångar och nedgångar. Musiken varvas med lika mycket anekdoter under de två akterna.

Pernilla Andersson deklarerar i ett av sina mellansnack att hon inte tackade ja till turnén i huvudsak för att hon gillar Gärdestads musik – utan för att Janne Schaffer skulle vara med i den. Precis så känns det att sitta i publiken: Det är fint och lärorikt att få ta del av Teds historia och hans musik som är fantastisk, men det som spelar roll här är att det är Schaffer som gör det. På sin blodröda gitarr ger han flertalet fenomenala gitarrsolon och i de frikostiga historierna mellan låtarna delar han öppet med sig av minnen: fina och humoristiska men också några svåra och darriga. Vi bjuds på många fina bilder från bakom scenen från studion genom åren.

Så med hjälp av Schaffer – en av vår tids största musiker - får vi ett stycke svensk musikhistoria om en annan av vår tids största låtskrivare Ted Gärdestad. Det är Schaffer möter Gärdestad med en tårdrypande hyllning till kärleken, livet och kreativiteten. Sen mitt i alltihopa skjuter man sig själv en aning i foten och försöker höja intimiteten och djuphetsfaktorn genom att ge en visuell upplevelse med projicerade naturbilder. En god idé i teorin, men att blåsa upp bildbyrå-bilder på blåsippor, månar och sandstränder bakom Sveriges bästa artister när de framför några av de vackraste låtar som gjorts blir mest distraherande.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå